Beszélgetés István Adriánnal, Székelyderzs polgármesterével

15 Feb

By:

A cél: előrevinni a közösséget

Beiktatták hivatalába múlt pénteken Székelyderzs új polgármesterét. Az RMDSZ színeiben megválasztott István Adrián a szintén RMDSZ-es Balok István alpolgármesterrel, és RMDSZ többségű tanácsosi testülettel vezeti a következő négy évben azt a települést, amely Székelyföld egyetlen világörökségi helyszíne is egyben. Feladat, kihívás van bőven – derült ki a fiatal elöljáróval folytatott beszélgetésből.

– Mit jelent Önnek, hogy Székelyderzs polgármestereként dolgozhat a következőkben?
– Nagy lehetőség ez számomra, hiszen mindig is vágyam, illetve álmom volt, hogy tudásommal, felkészültségemmel, de annál inkább  lelkesedésemmel én is hozzájárulhassak választott szülőfalum felemeléséhez. A községnek kilenc önkormányzati képviselője van, a tagok közül hét az RMDSZ, kettő a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben jutott be a tanácsba, tehát döntő többségben leszünk a Szövetség részéről. Egy nagyon kiegyensúlyozott, kiforrott csapatról beszélhetek, akikkel öröm lesz dolgozni, és akiket ugyanaz a cél vezérel, mint jómagamat: előrevinni a községet.
– Ön nem élt mindig a faluban, ha jól tudom, nem is itt született. Honnan van mégis ez az erős kötődés?
– Csíkszeredában születtem. Nyolcéves koromban szüleim elváltak. Anyagi gondokkal küszködve édesanyám hazavitt szüleihez, Székelyderzsbe, ahol két teljes esztendőn át a nagyszüleim neveltek. Itt jártam ki a második és harmadik osztályt, és bár két év eltelte után visszaköltöztem Csíkszeredába, innentől kezdve minden iskolai vakációmat Derzsben töltöttem. Anyai nagyapámtól – aki a falu cipésze volt – akarva akaratlanul székelyderzsi öntudatot kaptam, innen van az a nagy szeretet, ragaszkodás a falu iránt.
– A független Zoltáni Csabát váltja a polgármesteri székben, aki – ha jól tudom – nem is indult a választáson. Mit visz tovább az általa elkezdett munkából, és miben fog változtatni?
– Zoltáni Csaba jó barátom, akivel több közös projektünk van, többek között a Pro Derzs Alapítványt és a székelyderzsi Mátyás Huszárcsapatot is együtt indítottuk el, ahol a jövőben is együtt dolgozunk. Mindenképp folytatni szeretném az ő munkáját, és azt továbbépíteni. Hátrahagyott két nyertes európai uniós finanszírozású nagy projektet: az egyik a Székelymuzsnát Agyagfalvával összekötő 4,6 km aszfaltút kivitelezése, a másik a székelymuzsnai, illetve a székelyderzsi művelődési otthon teljes felújítása. Megemlíteném azt is, hogy a leköszönő polgármester elindította a parcellázási tervek előkészítését, a birtokviszonyok tisztázását, úgy gondolom, ezt is mindenképp folytatni kell.
– Melyek a legégetőbb, megoldásra váró gondok Székelyderzsben? Mivel kezdi a munkát?
– A község legnagyobb problémája megoldást találni a vízhiányra, a városi vízhálózatra való csatlakozással, vagy esetleg mélykutak fúrásával. Tehát ez lesz az első feladatom.
– Székelyderzsnek jó esélye van arra, hogy tágabb körben is bekapcsolódjon a turizmusba, hiszen ott van a híres vártemplom. Ezen a téren milyen elképzelései vannak? Teherként, vagy inkább kihívásként éli meg ezt?
– Székelyderzs az UNESCO Világörökség részét képező vártemplomával rengeteg turistát vonz már így is, évente öt-hat
ezer látogatóról beszélhetünk. Ezt szeretném minél jobban kiaknázni, különböző programok szervezésével, a turizmus fejlesztése mindenképp nagy kihívás az önkormányzat számára. Viszont az, hogy a vártemplom az UNESCO védelme alatt áll, nemcsak érték, hanem nehézséget is jelent, amiről nemigen szoktunk beszélni. Gondolok itt arra, hogy a templom ötszáz méteres körzetébe tartozó épületek
felújításához, illetve új építkezések indításához különleges engedélyekre van szükség, és ez a tényező kicsit visszahúzza, gátolja az építkezni vágyó fiatalokat.
– Milyen polgármester szeretne lenni?
– Mindenképp nagyon aktív és lelkes vezető szeretnék lenni. Véleményem szerint egy vidéki polgármester legfontosabb célja a közösségi élet megteremtése és annak megtartása.

[the_ad id=”1252″]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.