Egy székelyderzsi nap, amikor nem illik dolgozni

10 Jul

By:

Székelyderzsben június utolsó szombatja két évszázada fogadalmi, dologtiltó nap, amelyet határkerüléssel, valamint hozzá kapcsolódó rítusokkal ülnek meg. Ez a hétvége immár tizennégy éve a falunapok időpontja is.

b_derzs-jegveresi-hatarkerules-ba-12

Az 1815-ben írásba foglalt keblitanácsi határozatot máig megtartják, szombat délelőtt összehívják a falu népét a vártemplom elé, és a déli harangszó után elindul a lovas-szekeres határkerülés. Eközben a zsoltárénekeket, szentírási gondolatokat és a közös imádságokat azért ajánlják fel, hogy természeti csapások miatt ne maradjon termény és betevő falat nélkül a falu népe.

b_derzs-jegveresi-hatarkerules-ba-19

Idén a Nyírcsere, Nyílás teteje, Kalló, Petki rekecseny és László-hegye útvonalon haladtak. Utóbbi helynév eredete a regék világában keresendő, és tudatosan választották a határkerülés utolsó állomásaként: így hajtottak fejet világhíres freskóik főalakja, Szent László emléke előtt a neki ajánlott jubileumi évben. A határból visszaérkezőket harangzúgás kísérte a templom felé vezető úton. Az idei öt konfirmált ifjú ünnepi koszorúja méltó helyet kapott az imádság hajlékában.

b_derzs-jegveresi-hatarkerules-ba-26

A hálaadó istentisztelet után Demeter Sándor Lóránt közgazdász, helyi unitárius lelkész ismertette a Lámpás programot, melynek megvalósításai máris kézzelfoghatók a településen. Megtudtuk, a program kezdeményezője a Székelyföld gazdasági fejlődését szem előtt tartó és azért dolgozó civil szakmai társulás. Tagjai több évtizedes oktatói és tanácsadói tapasztalattal rendelkező szakemberek: Ambrus Tibor közgazdász, mérnök, főiskolai oktató, nemzetközi tréner; dr. Geréb László közgazdász, főiskolai docens, a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság elnöke; Tankó László közgazdász, főiskolai oktató, vállalati tanácsadó; dr Ilyés Ferenc közgazdász, főiskolai oktató, a MÜTF Oktatási Központ igazgatója; Pálfi Kinga pszichológus, főiskolai oktató, vállalati tanácsadó; Szabó Attila, a MÜTF Oktatási Központ marketing- és kommunikációs osztályvezetője, valamint a helyi lelkész, Demeter Sándor Lóránt.

b_derzs-jegveresi-hatarkerules-ba-28

A Lámpás program egyik céltelepülése Székelyderzs. Szemléletet alakít, biztat, rámutat a helyi erőforrásokra, képzéseket és gyakorlati támpontokat nyújt. Július folyamán valósul meg a faluban a Vakációzz a nagymamánál! program, amely a részt vevő városi gyermekeknek betekintést nyújt a vidéki életbe. A Német Evangélikus Egyházzal való együttműködés eredménye a Transilvania Card lehetőség, melynek birtokosai Erdély összes vártemplomát ingyen látogathatják meg.

[the_ad id=”1252″]

A Lámpás program tehetséggondozó pillérének munkatársai találkoztak a szülőkkel, diákokkal. Júliusban véglegesül, hogy ki lesz a két támogatott diák. A helyi tanárok munkáját tanulásmódszertani programmal és támogatással lelkesítik. A napokban érettségiző Kovács Csaba és ifj. Brók Árpád felkészítésében is szerepet vállaltak. A megélhetési-gazdasági ágazat eredményét ki-ki láthatta: megnyitották a helyi termékek sátrát a régi iskola udvarán. Eddig sok mindent megvalósítottak a derzsiek, a Lámpás rávilágított a kiaknázatlan erőforrásokra. Tankó László és Kerestély Attila közgazdászok hisznek abban, hogy helyben még számos lehetőség rejlik.

Nézzék, kóstolják és ezt fogyasszák a továbbiakban – buzdítottak. Az önkormányzati Lámpás-pillér a vezetőképzést támogatja: ebben részesült István Adrián polgármester. A szombat a hagyományra épült. A Petky János-díjat Kovács Csaba presbiter és a Körtövés Közbirtokosság érdemelte ki. Vasárnap a templomi áhítat után közösségépítő és kulturális programok zárták a jégverésnapi faluünnepet.

Forrás: szekelyhon.ro

Riport a székleyderzsi falunapokról – Erdély TV (VIDEÓ)

Képgaléria

Képek: Molnár Lehel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.