VI. Jégverés napi határkerülés és falunapok – 2009

19 Apr

By:

A falunapi ráhangolódás már pénteken megkezdődött, a helyi árusok felhúzták sátraikat és előkészítettek mindent, hogy a következő két napban biztosítani tudják az ünneplőket enni- és innivalóval.

Verőfényes napsütés fogadta szombat reggel a falu lakóit, de a távolban gomolyfelhők gyülekeztek. A szombati program a lovas-dobos meghívóval kezdődött, melyen ismertették a falunap programját, majd a déli harangszó után a templom előtt összegyült ünneplők elindultak lóháton, szekereken – a hagyomány szerint – megkerülni Székelyderzs határát, hogy áldást kérjenek a termésre.

A határkerülők között voltak a törökbálinti vendégek, valamint a falu lakói és az elszármazottak, melyet minden korosztály képviselt. A rendezvényt színesítette a székelyudvarhelyi Hagyományőrző Huszárezred jelenléte. A határkerülők a következő határrészeknél jártak: Szék-oldalán, Kata-kútjánál, Muzsna előfelében Csíki-kútjánál és a Lokon. Veres-hídjánál fogadták őket a koszorúkkal. Az összegyült ünneplőket harangszó kísérte a templomba, az imádság hajlékába, ahol kérték: ne húzzák ki lábuk alól a földet, legyen fogat, hátasló, imádságos nép – lehessen az is aki és amit “kerülni”.

[the_ad id=”1252″]

A hagyományos kürtőskalács kínálás után sor került az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesülete és Törökbálint önkormányzata által támogatott, mosdó átadására. Az új mosdó, megfelel minden szempontból a követelményeknek és a nagyszámú templomlátogató rendelkezésére áll.
Utána a Világháborús emlékműnél, az elesett hősökre emlékeztek a jelenlevők, ez idő alatt az Udvarhelyszék Fúvószenekar biztosította az igényes zenét, majd megkezdődtek az iskola udvarán a labdarúgó mérkőzések.

Az idén négy csapat részvételével színvonalas focitorna zajlott, melyet Kányád csapata nyert meg. A polgármester átadta az okleveleket a legjobban teljesítő csapatoknak, majd a Polgármesteri Hivatal jóvoltából, egy baráti sörözésre került sor. A derzsi csapatot az ARANYCSILLAG Kft támogatta, amelynek köszönhetően a derzsi csapat új szerelésben játszhatott.
Este tíz órától a székelyderzsi Egyházközség Asszonykórusa “Kenyér a múlt” című előadására került sor, amit hajnalig tartó utcabál követett.

focicsoportkep

Vasárnap az istentisztelet keretén belül Tövissi Zsolt tervezőmérnök, műépítész vetítettképes előadása volt megtekinthető a templom felújítási munkálatairól, majd Nagy Magyari Zoltán és Nagy Magyari Júlia énekmondók ünnepi műsora zárta a falunapok kulturális részét. A közebéd után következtek a vetélkedők, amiket Balázs Árpád a Polgári Élet főszerkesztője konferált. A traktorhúzó verseny nagy népszerűségnek örvendett, Ballok Csaba és Kovács Domokos nyerték meg, 26,5 másodperces idővel.

A VI. Székelyderzsi Falunapok ezzel sikeresen véget is ért. Ezennel köszönetet szeretnék mondani a résztvevők nevében mindenkinek, aki segített a megszervezésében és a lebonyolításában.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.