Felújítják Románia egyetlen magyar világörökség templomát – 2012

18 nov

By:

Az UNESCO Világörökség listáján 189 ország 962 védett értéke szerepel. Ebből 745 kulturális, 188 természeti, 29 vegyes. Romániát 6 kulturális- és egy természeti világörökség kincs képviseli. 1999-ben az Erdélyi Vártemplomos Falvak csoportban szász vártemplomokkal együtt került védettségi listára a Székelyderzs-i Unitárius Vártemplom. Azóta is egyedül jeleníti meg az erdélyi magyarok értékeit.

A teljes felújításhoz szükséges engedélyek beszerzésére és a felújítási tervek elkészítésére egy évtizednyi időre volt szükség. Ezek anyagi hátterét a Román Kulturális Minisztérium és Hargita Megye Tanácsa támogatta.

A vártemplom felújítási tervét Tövissi Zsolt műépítész (ART Line Kft., Csíkszereda) készítette. A terv az épületegyüttes négy síkon történő helyreállítását tartalmazza:

  • tereprendezési munkálatok
  • nedvességmentesítés, vízlevezetés
  • szerkezeti megerősítés
  • villanyszerelési munkálatok

Megvalósítására az országos restaurálási program keretében a minisztérium közbeszerzési eljárást indított 2,1 millió lej + ÁFA értékben. A pályázat nyertese a Rustic Kft. (Nagybánya) 2012. júliusában megkezdte a helyreállítási munkálatokat.

Demeter Sándor Lóránd – lelkész

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .