Maratoni felolvasás (2010)

21 máj

By:

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Cimbora Gyerekek Klubja az idén (2010) Orbán Balázs halálának 120 éves évfordulója tiszteletére szervezte meg a maratoni felolvasást Székelyudvarhelyen. A rendezvény célja az volt, hogy minél többen részt vegyünk a közös olvasásban.

„A közös felolvasásnak összekapcsoló ereje van. Ezért örülnénk, ha minél több település kapcsolódna be a nagy közös olvasásba otthoni helyszínen”- állt a felhívásban. Elolvasva a felhívást rögtön kedvet kaptunk a rendhagyó irodalomórához.

A szervezők az idén, Orbán Balázs hagyatéka szellemében helytörténeti olvasnivalót ajánlottak. Aznap (február 16-án) tehát az irodalom órákat erre a témára szántuk. A nagyobb osztályosok a Székelyföld leírásából kikeresték és felolvasták a Székelyderzsről és Székelymuzsnáról szóló részeket. A kisebb tanulók legendákat, népmondákat olvastak fel Benedek Elek, valamint más mesélőink átírása nyomán. Az ötödik osztályos tanulók a tankönyvükben szereplő (amúgy is tananyagnak számító) mondák közül is felolvastak néhányat.

Az V-VIII. osztályos tanulók közül mindenki bekapcsolódott a közös olvasásba. Aki gyengébben olvasott, az sem érezte rosszul magát, hiszen részese lehetett a közös élménynek.

A felolvasásban résztvevő diákok egy ez alkalomra készült könyvjelzőt kaptak ajándékba, saját nevükre kitöltve, ami egyben azt is bizonyítja, hogy részesei voltak a felolvasó maratonnak.

Írta: Máthé Judit – tanárnő
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .