Közel 400 ezer lej a székelyderzsi vártemplomnak

12 Oct

By:

Teljes egészében restaurálják a székelyderzsi vártemplom falképeit, ugyanakkor egy olyan gyűjteményt menekítenek a várfalak mögé, amelyben a népélettel és hagyományokkal kapcsolatos értékes viseleteket, használati tárgyakat, fényképeket vonultatnak fel – derült ki szombaton annak az értéknépszerűsítő és egyben -óvó projektnek a bemutatóján, melyet a székelyderzsi unitárius egyházközség a Civitas Alapítvánnyal közösen indított el.

Pályázatot nyert a székelyderzsi unitárius egyházközség és a Civitas Alapítvány UNESCO-vártemplomok Erdélyben – nyitott kapuk a kulturális örökség megismeréséhez és védelméhez címmel. A projekt keretében restaurálják a székelyderzsi unitárius vártemplom közel hatszáz éves falképeit, múzeumi jellegű kiállítást hoznak létre a vártemplom bástyáiban, növelik a település és környékének turisztikai vonzerejét, illetve közösen népszerűsítik a világörökségi helyszínek listáján szereplő vártemplomokat.

 

A fő cél egy olyan hálózati együttműködés kialakítása, amely a Világörökség részét képező hét erdélyi vártemplom – Kálnok, Nagybaromlak, Berethalom, Szászkézd, Székelyderzs, Szászfehéregyháza, Prázsmár – fenntartói, a romániai evangélikus egyház és a magyar unitárius egyház között történik. Ez a hálózat arra hivatott, hogy vártemplomaival „megvédje” a hazai szászok és székelyek kulturális örökségét, ugyanakkor azok mégis „nyissák meg kapuikat”, és tegyék lehetővé a minél szélesebb körű hozzáférést ezen értékekhez. Mindezek érdekében már a pályázat összeállításakor együttműködési protokollumot kötött az evangélikus egyház és az unitárius egyház, ami biztató előjelzése a projekt sikeres kivitelezésének – tudtuk meg szombaton a vártemplomban tartott sajtótájékoztatón. A projektet az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusok 2009–2014 támogatja, a Kulturális és természeti örökség megőrzése és újraélesztése című program keretében. Lebonyolítója a romániai művelődési minisztérium.

Kolumbán Gábor kérdésünkre elmondta, a székelyderzsi unitárius egyházközség és a Civitas Alapítvány kétirányú tervet valósít meg. Szeretnék értékeinket megmutatni, ugyanakkor védeni is. Megnyerő több évszázad élő hagyományát, örökségét bemutatni azoknak, akik erre kíváncsiak, illetve motiválni azokat, akik nem tudnak megfelelő alázattal viszonyulni értékeinkhez. A védelemnek és a nyitásnak harmóniában kell működnie. Ennek mikéntjére a projekt során találnak majd választ.

A megvédés folyamán a székelyderzsi vártemplom falképeit teljes egészében restaurálják, ugyanakkor egy olyan gyűjteményt menekítenek a várfalak mögé, amelyben a népélettel és hagyományokkal kapcsolatos értékes viseleteket, használati tárgyakat, fényképeket vonultatnak fel – tudtuk meg Kulcsár Orsolya projektmenedzsertől.

A projekt lebonyolítása 2016. április 30-án fejeződik be, keretösszege 390 909,88 lej.

[ad name=”TEN”]
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.