Van, amit tenni Székelyderzs községben

13 Feb

By:

A közművesítés, az utak rendbetétele és a telekkönyvezés a legfontosabb feladat Székely­der­zsen. Lépésről lépésre haladnak a Székelymuzsnát is magába foglaló községben, miközben a térségben nagy lenne a turisztikai potenciál, hiszen itt található az egyetlen romániai magyar műemlék, amely az UNESCO védettségét élvezi.

Három pályázatot örökölt 2016-ban az előző vezetéstől István Adrián, Szé­kelyderzs polgármestere. Az elnyert pénzből kezdődött el a községközpont és Székelymuzsna kultúrotthonainak korszerűsítése, illetve a Muzsna és Agyagfalva közötti megyei út felújítása, aszfaltozása.
– Az elmúlt esztendő a közbeszerzések éve volt, az idei végre a kivitelezésé lesz – mondta a fiatal településvezető.
A tavaly ugyancsak három pályázatot nyújtott be a község, a PNDL programban az összes községi út aszfaltozására kértek pénzt, valamint Székelymuzsna városi vízhálózatra való csatlakoztatására, a LEADER programban pedig célszerszámokkal ellátott traktorra hívtak le anyagi forrásokat, a járművet az úthálózat karbantartásában, takarításában használják majd. A hat pályázat összértéke 12 millió lej – tudtuk meg Székelyderzs elöljárójától.
A nagy beruházások, azok tervezése mellett tavaly tavasszal saját költségvetésből be tudták fejezni a községben a közvilágítás korszerűsítését is. Ugyanakkor Székelyderzs azon mintegy 30 település között van a megye 67 településéből, ahol sikerült elkészíteni a legeltetési ütemtervet. Ennek megléte 2019 után mindenütt kötelezővé válik, hiánya a területalapú támogatásokat veszélyezteti. Jól haladtak a kataszteri munkával is, a parcellázással, a telekkönyvek, illetve a birtoklevelek kiadásával, a tavaly elvégzett munka kb. ötszöröse a 2016-os megvalósításnak.
– Ezt a vonalat folytatjuk idén is, legalább 500 hektáron szeretnénk rendbe tenni a tulajdonviszonyokat, a pályázatokon kívül ezt a feladatot is a prioritások között kezelem – jelentette ki István Adrián.
Fontos feladat még a falu legalább kétharmadának a meglévő ivóvízrendszerre való csatlakoztatása, ebben a megyei tanács támogatja a derzsieket.
Kollégáihoz hasonlóan a bürokráciára, a kormány kiszámíthatatlanságára panaszkodott István Adrián, és arra, hogy nagyon nehéz előre tervezni.
– Lehet, hogy gondolatban igen előre vagyunk, miközben a valóság kissé lemarad – jegyezte meg a polgármester.
Sok jóra az idén sem számít, mint fogalmazott: „valahogy éljük túl ezt az évet”.
Székelyderzs egyébként a térség egyetlen UNESCO világörökségi helyszíne. Az unitárius templomerődöt sokan felkeresik, de a település egyelőre nem profitál túl sokat a turizmusból.
– Van már 4-5 kulcsosház, van panzió is, de még mindig nem tudjuk itt tartani a vendégeket. Egyelőre a tulajdonosok még idegenkednek a szövetségbe tömörüléstől, az együttműködéstől, a közös tervektől. Dolgozunk ezen, de én azt gondolom, hogy amíg az alapvető infrastrukturális fejlesztések hiányoznak (csatornázás, vízvezeték hiánya), addig egyszer ezen a területen kell egyenesbe kerülnünk – hangsúlyozta István Adrián.

Asztalos Ágnes – hargitanepe.eu

Fotó: Kerestély Attila

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.