Ramocsavirág

22 febr

By:

ramocsavirag

Más megnevezések: henye boroszlán, gyalogborostyán
Latin név: Daphne cneorum

A hagyomány szerint Ramocsa nevű tündér járt erre, léptei nyomán a gyönyörű ramocsavirág kezdett nyílni.

Székelyderzstől 5 km-re található Ramocsa nevű terület, ahol ez a ritka virág nő. Ramocsa domb déli oldalán honos és Erdélyben egyedi, a vadorgonához hasonló, egyes növénytani feljegyzések szerint a henyeboroszlán félékhez tartozó ramocsavirág. Ez általában május–junius időszakban nyílik , és virágzik, természeti ritkaságként tartják számon a botanikusok, éppen ezért védett növénnyé nyílvánították.

Jellemzők:

10–20 cm magas, szárai vastag tőből mereven felegyenesednek ( Daphne cneorum ssp. arbusculoides ) vagy lehajolva, messze elnyúlva a földön hevernek ( Daphne cneorum ssp. cneorum). A fiatal hajtások pelyhesedők. Levelei ék alakú vállból szálas–lándzsásak vagy visszástojásdadok, 1–2 cm hosszúak, 2.5–3 mm szélesek, lapos szélűek, csúcsokon apró szálkásak, kopaszok, felül fényes sötétzöldek, fonákukon fénytelenül világoszöldek, kékesek. A fűszeres illatú virágok 4 tagúak, rózsaszínuek vagy ciklámenpirosak a leveles hajtás csúcsán végállló, dús virágú csomót alkotnak. A termés bornemű csontár, pelyhes és sárgásbarna. Védett, endemikus faj, Hargita megye védett növénye.

Sajnos napjainkban egyre nehezebb rátalálni. Az öregek mesélik, hogy mikor fiatalok voltak sokkal nagyobb területen volt megtalaható. Reménykedjünk, hogy nem tűnik el ez a ritka növény, és még utódaink is gyönyörködhetnek benne.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .