A székelyderzsi János Zsigmond Általános Iskola 2017 – es évi beszámolója

6 jan

By:

Az iskola éves munkájáról szóló összegző – értékelő beszámoló alkalmával semmit sem szeretne kihagyni az ember, hiszen az iskola és partnerei közös útjának egy állomását jelenti. A 2017-es esztendő számos változásokat hozott az iskola életében, amelyre azelőtt nem gondoltam volna.

Igazgató cserére került sor 2016 decemberében, ami egy törvény betartatásának a kezdeményezésére jött létre. Ádám Zsolt volt igazgató sokévi kitartó munkáját jó magam 2016 december 20-án vettem át az iskola pedagógusai javaslatára. Mivel erre tanévközben került sor, kellőképpen összezavarta az oktatás menetét. Új órarendet kellett készíteni és a bizottságokat is át kellett szervezni. Mindez nem is lett volna oly nehéz, ha nem két iskolában kellett volna mindezt véghezvinni (Kányád és Derzs). De az akadályok nem azért vannak, hogy megtorpanjunk tőlük, hanem azért, hogy sikeresen vegyük azokat. Istennek hála, sikerült minden akadályt áthidaljunk, és a problémákat megoldjuk úgy, hogy a diákok a legkevésbé érezzék meg.

2017-ben számos új feladat került előtérbe, de a lényeg az iskolai nevelés – oktatás alapfeladata nem változott: olyan alapműveltség elsajátítása, amely biztosítéka annak, hogy tanulóink sikerrel forduljanak az élet kihívásai felé.

Az iskola életében a már megszokott ünnepi események ebben az évben sem maradtak el. Köszöntöttük a nőket március 8-án, március 15-én az 1848-as szabadságharcra emlékeztünk, elbúcsúztattuk a végzős diákjainkat majd a 2016-2017-es tanévet. Áprilisban a Lámpás csapat felhívására tartottuk a Népviselet napját, emlékeztünk Benedek Elek születésére a Magyar népmese napja alkalmából, Muzsnában Márton napot ünnepeltük, és az Aradi vértanukról sem feledkeztünk meg. A muzsnai óvodások és kisiskolások ősszel szüreteltek és csősztáncot jártak ezzel tartva fent a hagyományt. A tanév során diákjaink a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház bérletes gyerekelőadásaira jártak. Nem maradt el a sí és a szánkóverseny sem, amely több éves hagyománynak örvend, de sikerül minden évben a Székelyudvarhelyi Városi jégpályára is eljutni, diákjainkkal korcsolyázni. Minden évben megtartjuk a gyerekek karneválját, ami a felső tagozatos diákoknál kezdett „ciki” lenni, de a „kicsik” körében annál érdekesebbé vált az elmúlt években. Évről – évre színvonalasabb maszkok és jelmezek születnek, amelyek az anyukák és apukák kreatív megvalósítását dicséri. Idén is volt Mikulás járás és az angyalt is nagy érdeklődéssel vártuk, hogy aztán egy pompás műsorral zárjuk a 2017-es évet.

2

Az extrakurrikuláris tevékenységek keretén belül sokat kirándultunk, kézműveskedtünk, színjátszó versenyen vettünk részt, szabadidő és sport, valamint tantárgy versenyen is megfordultunk.

Májusban a Legendáriumi Karneválra iskolánk másodjára jelentkezett. Erre a színjátszásra a meghirdetett elvárásoknak megfelelően készültünk. Maximum 7 perces műsort kellett összeállítani. Értékelték és díjazták a hulladékból előállított díszletet, az előadásmódot, és szerepjátékot. Mi ezekhez a követelményekhez tartottuk magunkat. És nem volt hiába. A zsűri a 27 iskola jelentkezéséből első helyezettnek a Székelyderzsi János Zsigmond Általános Iskolát találta. Magunk után utasítva, székelyudvarhelyi, vásárhelyi, csíkszeredai, kovásznai és azok körzetében levő iskolákat. Ezzel a sikerrel aztán határon kívülre is eljutottunk a helyi Önkormányzat jóvoltából, akik a szereplőket díjmentesen kijuttatták a Magyarországi Darány testvértelepülésre, a 25 éves találkozó emlékére, ahol előadtuk színjátékunkat.

A Barangoljunk Székelyföldön nevű program keretén belül diákjainkat a Madarasi Hargitára, Segesvárra, Székelykeresztúrra juttattuk el, iskola másként héten az almási barlangnál túráztunk, valamint a Marosvásárhelyi állatkertet is meglátogattuk.

Részt vettünk az Adj király katonát csoportos vetélkedőn Kányádban, a Székelyudvarhelyen megrendezett „Raluca Ripan” Kémia versenyen, majd 25 diákkal a 9. Városi tömegfutáson szaladtunk 4.2 kilométert. Voltunk Kölyökolimpián Kányádban, talajtorna versenyen Nagygalambfalván és ugyanitt részt vettünk a Körzeti Iskolák Vándorkupáján.

A megannyi ünnepély, megemlékezés, programok, kirándulások mellett sikerült néhány területen nagy előrelépéseket tenni.

3

A székelymuzsnai szülők még a nyár folyamán szombatonként az iskola szépítésén fáradoztak. Az iskola és óvoda tetőzetét „rukitották”, majd az iskola és óvoda omladozó homlokzatát újították fel teljesen. Nagy erőfeszítéseket és áldozatokat hoztak a szülők, a tanítónő és az óvónő, de úgy gondolom minden fáradalmat megért, mert az épületek arculata teljesen megszépült.

Iskolánk sikeresen pályázott a Hargita Megye által meghirdetett Kaláka programban, ahonnan 20.000 lejt kapott az iskola a következőkre: Az iskola járdáinak, parkolójának a térkövezésére, az iskola fatartójának és kinti wc-nek a felújítására, a muzsnai iskola előterének a lecsempézésére és felújítására. Ebben a programban 24 szülő vett részt az ősz folyamán és hat hétvégén sikerült a térkövezéssel végeznünk. Összesen 140 négyzetméter felületet burkoltunk újra, ami nem kis munkának mondható. Rengeteget köszönhetünk az alpolgármesterünknek, a „mesterembereknek” és „segédmunkásoknak”, akik egyébként mind szülők voltak. A fatartó tetejének a felújítását a tavaszra halasztottuk, mivel beálltak a rossz idők és télre nem végeztünk volna, de a szülők ígéretével élve, tavasszal folytatjuk a kitűzött munkát, mivel minden szükséges anyag be van szerezve.

5 4

Elindítottuk az iskola tűzvédelmi engedélyének a megszerzését, amelynek elkészült első dokumentációja.

Sikeresen pályáztunk a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségénél, ahol Óvodai játszóterekre és Óvodai eszközökre lehetett pályázatot benyújtani. Ennek a programnak a lefutása a következő év közepére várható.

Közös kirándulást szerveztünk a szülőknek és az iskola alkalmazottainak, amelyen 50 személy vett részt. A kirándulásunk látnivalói a következők voltak: Felsőporumbák – Tündérek völgye, Kerc – Cisztercita apátság, Fogaras – Fogarasi várkastély és városnézés.

26654819_910404722451157_1190683907_oVéleményem szerint egy sikeres és eredményes évet zártunk, mert minden nap adott új feladatot és hozott szép eredményeket. Ha magunkhoz és településünkhöz mérjük az iskola fejlődését, akkor megnyugvással tölti el az embert, mert szerintem jó irányban halad. Fölösleges más iskolákkal és településekkel párhuzamot vonni és hasonlítgatni, mert minden településnek más – más erősségei és erényei vannak. Székelyderzs község Hargita megye legkisebb községe és az iskola is hasonló helyzetben van, mivel az egyik legkisebb létszámmal működő intézmény. Bosszantó, hogy 2 – 3 diák hiánya miatt kell osztályokat összevonni, de ez ellen az itthon maradás és az itthoni iskoláztatás segít – valamelyest. A fentiekben felsorolt iskolai és extrakurrikuláris tevékenységeken minden diák megkapta a számára megfelelő foglalkozást, reméljük jól érezte magát mindenki és a jövőben is aktívan részt vesz programjainkon.

Én ezekkel a gondolatokkal búcsúzom a 2017 es esztendőtől, remélem, hogy a következő év még több megvalósítást fog eredményezni. B.Ú.É.K. !!!

Partnereink voltak a 2017 es esztendőben:

Székelyderzs Önkormányzata – tűzifa biztosítása – összevágás, elrakás, tanárok ingáztatása, muzsnai iskola bérének biztosítása, Legendáriumos szereplők díjmentes kijuttatatása Darányba, meszelés – fűtés javítás muzsnában, iskolabusz karbantartása stb.

Székelyderzsi Unitárius Egyházközség – Lámpás csapat bevonása: két diák anyagi támogatása (VI. és VII. osztályos diák tanulmányainak a támogatása), két érettségiző diák felkészítése érettségire díjmentesen

Megyei Tanács – 20.000 lejes támogatás a Kaláka program keretén belül, 5.500 lej a tűzvédelmi engedély megszerzésére

Verestóy Attila Alapítvány – Haáz Rezső múzeum látogatása autóbusszal

Székelyudvarhelyi Humán Erőforrás – Program – Ünnepre hangolódva

Romániai Magyar Pedagógusok Szövetség és a Magyar állam – tárgyi ajándék az óvodáknak – magyar sarok (fejlesztő játékok, didaktikai eszközök)

Szülők – kalákázás a muzsnai iskola homlokzatának felújításán, muzsnai iskola és óvoda tetőzetének a felújításán, a székelyderzsi iskola parkolójának és járdáinak a térkövezése.

Köszönjük partnereinknek a támogatást és a segítséget!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .