II. A KEBLITANÁCS MUNKÁJA – 2012

15 jan

By:

ÁLMODJUNK JÖVENDŐT

Egyházközségi jövőkép megalkotásával, cselekvési terv készítésének céljával és csapaterősítő szándékkal utazott Nagyajtára a keblitanács. Itt került sor március 3-án, immár második alkalommal egyházközségünk vezetőségének kihelyezett ülésére. A program helyszínét és az étkezést a nagyajtai unitárius egyházközség biztosította a tavaly átadott áldás háza központjában. Az áhítatot és a csapatösszerázó foglalkozásokat Újvárosi Katalin lelkésznő vezette, a cselekvési tervek készítésének Orbán Árpád keblitanácsos volt a témavezetője. Az ajtai egyházközség életéről, a vártemplomról és a Kriza János múzeumról Fekete Levente lelkész beszélt. A vezetőség emellett aktuális egyházközségi ügyekben hozott döntést. Hálásak vagyunk, hogy álmunkat és jövendőnket Isten is segíti.

KEBLITANÁCSI ÜLÉSEK, KÖZGYŰLÉSEK

Az április 15-én tartott ülés fő napirendi pontja a régi iskola épületének megvásárlása az egyházközség részére. A keblitanács április 29-re rendkívüli közgyűlést hívott össze ennek jóváhagyására. A rendkívüli helyzetre való tekintettel minden közgyűlési tag írásos meghívót kapott. Mivel a közgyűlés nem volt határozatképes, a vezetőség május 6-ra ismételten összehívta a közgyűlést. A közgyűlés egyöntetű szavazattal jóváhagyta a keblitanács régi iskola megvásárlásáról szóló javaslatát.

A június 4-én tartott keblitanácsi ülésen a vezetőség az alábbi témákban hozott határozatot:

  • A pünkösdi ünnepek alkalmával beérkezett jelölések alapján a derzsi Petky János – Díjra jogosultak kiválasztására került sor.
  • A régi iskola udvarának megtakarítására és bekerítésére a keblitanács közmunkát ütemezett be.
  • Takarításra és rendbentartásra kiadta a felszegi unitárius temetőt.
  • Határozatot hozott, hogy a régi iskola megvásárlásához adománygyűjtést szervez és erről körlevélben értesíti az Erdélyi Unitárius Egyház minden egyházközségét.
  • A jégverésnapi határkerülés és falunapi program előkészítéséről gondoskodott.
  • Határozatot hozott, hogy a régi iskola megvásárlásához a gyűjtést a keblitanács tagjai fejenként 100 lej adománnyal nyitják meg.

A június 24-én keblitanácsi ülés egyetlen napirendi pontja a nagybányai Rustic Kft. templomfelújítási munkájának előszervezése. A keblitanács határozott arról, hogy:

  • megszervezi a feljavításra váró részen a hambárok átrendezését
  • értesíti az érdekelteket, hogy a bástyákból a szalonnát a munkálatok idejére másik bástyába helyezzék át
  • a vállalkozó munkásainak szállásként a régi iskola gyülekezeti termét biztosítja. Cserébe a vállalkozó felújítási munkálattal fizet

Október 2-án tartott ülésén a keblitanács meghallgatta és véleményezte a pénztáros utolsó negyedévi beszámolóját. Miután átvette a Rustic Kft. által a templomon végzett munkálatokat előkészítette a régi iskola udvara és a templom környékének megtakarítására szervezett közmunkát.

Az új egyházi Szervezeti és Működési Szabályzat értelmében a keblitanácsok közötti időszakban az egyházközség működését az elnökség irányítja. Az elnökség tagja hivatalból a lelkész, gondnok, pénztárnok, jegyző, illetve egy tagot a keblitanács választ. Választott elnökségi tagnak a keblitanács egyöntetűen Orbán Árpád keblitanácsosnak szavazott bizalmat.

November 4-én tartott keblitanácsi ülés fő napirendi pontja a perselylopás megtárgyalása volt. A keblitanács határozatot hozozott, hogy a tűzvész után a Forgács családnak támogatásba adott faanyagot a lopásban való bűnrészesség miatt visszaveszi.

December 9-én – az egyházközség éves pénzügyi helyzetének részletes értékelését végezte a keblitanács. Tagjai közül bizottságot küldött ki, hogy a gyülekezetből beazonosítsák azokat a híveket, akik betegség miatt ágyhoz- vagy házhozkötött életet kénytelenek élni. A Voltaire- és Lia Alapítvány támogatásából a vezetőség ezen gyülekezeti tagok számára igényelt segítséget. Napirendi pontjai között a keblitanács meghatározta a karácsonyi gyermekcsomagok ajándékozásának módját és értékét. Külön napirenden tárgyalta a szilveszter éjszakai programot. A gyülekezet visszajelzéseit figyelembe véve felülbírálta a szilveszteri szokás módosításáról korábban hozott határozatát és visszaállítja a templom előtti régi rendtartást. Az ünnepség hagyományos megszervezéséhez kéri az önkormányzat részvételét és a hívek közreműködését. Az ősi értékek életben tartásához szükségünk van egymásra és az emberi méltóság tiszteletben tartására.

Írta: Demeter Sándor Lóránd – székelyderzsi unitárius lelkész
Fotó: Biás Ákos
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .