Székelyderzsi tanintézeteknél kalákáztak – 2013

30 Jan

By:

Székelyderzsben a János Zsigmond Általános Iskolánál, illetve az 1-es számú óvodánál kalákáztak hétfőn a helybéliek: a két tanintézet vízellátásának megoldásán több mint húszan dolgoztak. A munkálatok során az iskola udvarán nemrégiben ásott, illetve az óvoda közelében felfedezett régebbi kúthoz szükséges vízvezetékeket fektették le.

Mint Zoltáni Csaba derzsi polgármester elmondta, korábban a községhez tartozó Székelymuzsnában is kalákáztak az iskolánál, ott is a helybéliek összefogását tapasztalták. A muzsnai javításokhoz és a két derzsi tanintézet vízgondjainak megoldását célzó munkálatokhoz a megyei tanács Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! elnevezésű programja során 6900 lejjel járult hozzá – ezt a szülők további 3000 lejjel egészítették ki. A derzsi kalákához hétfőn reggel kilenc órakor fogtak hozzá – a két helyszínen több mint húsz helybéli segédkezett, a helyi közbirtokosság pedig rendelkezésükre bocsátotta markológépét. A közmunka eredményeként nemcsak az ivóvízproblémák oldódhatnak meg, de a derzsi óvoda a működési engedélyt is megkaphatja. Mint a polgármester elmondta, régen Székelyderzsben nagy hagyománya volt a kalákának – jó lenne, ha ez tovább élne a közösségben. A továbbiakban a megyei tanács tervben lévő, a kultúrotthonok felújítását célzó programjába is bekapcsolódnának – tudtuk meg.

Pörög Udvarhelyszék kalákaélete

A hétvégén a csekefalvi iskolánál is komoly közmunka folyt: a Szentábrahám községhez tartozó település tanintézeténél a benti mellékhelyiségek kialakítását december 14-én, szombaton kezdték meg. Az akcióba helyi tanácsosok, pedagógusok és szülők, valamint a község polgármestere is bekapcsolódott – a munkálatok a remények szerint még idén befejeződnek.

Forrás: Székelyhon

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.