Végetért a jégverés napi határkerülés és falunapok

30 Jun

By:

Tartalmas hétvégéjük volt azoknak akik ellátogattak az idei jégverés napi határkerülésre és részt vettek a falunapi eseményeken.

Az idei falunapok a huszárok behívójával vette kezdetét: Az 1800-as évek elején több éven keresztül elverte a jég a falu határát. Egy asszony álmot látott, amelyben az állt, hogy minden esztendőben meg kell kerülni a határt, hogy a falu ne maradjon termény és betevő falat nélkül. Az 1815. esztendőről Uzoni Fosztó Pál, akkori derzsi lelkész így ír: „Ez az esztendő Dersnek az az emlékezetes szomorú esztendő, melyben a kétszeri jégeső miatt nem aratott búzát, nem szedett törökbúzát, aratott penig csak zöld zabot október végin. Bár ilyen esztendeje soha még az ő hajnalára se virradna. Ennek emlékezetére kivánja az Eccla Innep gyanánt szentelni junius utolsó szombattyát.”

A falunapok ünnepélyes megnyitója a templom előtt István Adrián, Székelyderzs község polgármesterének köszöntő beszédével kezdődött, üdvözölte a derzsieket és a Derzsből elszármazottakat, akik hazatértek a falunapokra. Utána Demeter Sándor Lóránd lelkész köszöntötte az egybegyülteket. Egy közös ima után az ünneplő emberek szekerekre és lovakra ültek és elindultak a határkerülésre.

Zsoltárokat énekelve kerülték meg a határt, hálát adva Istennek, hogy sem aszály, sem jégeső nem sújtotta a mezőt.

A faluba visszaérve a konfirmandusok virágokból és búzából fonott koszorúkkal várták a határkerülőket, majd közösen bevonultak a templomba. „Édesen alszik aki dolgozik, akár sokat, akár keveset eszik” Prédikátor 5,11 hirdette az igét Demeter Sándor unitárius lelkész, hangsúlyozva, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt a munka, a lelkiség és a család között, példaként az egyházközség jelmondatát hozva: Hittel, családdal, munkával.

A Derzsi Petki János-díjat a faluközösség érdekében végzett áldozatos munkájáért, támogatásáért a helybéliek közül Újvárosi Katalin lelkésznő, az idegenek közül Molnár Melinda újságíró kapta.

A templomból kifele hagyományosan kürtőskaláccsal kínálták a híveket, amelyet az asszonyok reggel sütöttek, majd sor került a vilgáháborúkban elesettek emlékművének a koszorúzására.

A gyermekek nagy örömére megnyílt az ovoda udvarán a légvár, amelyet nyomban be is vettek és egész hétvégén élvezhettek.

Szintén népszerűnek bizonyult a Székelyderzsi Önkéntes Tűzoltóegyesület eseménye, amelyen bemutatták a Körtövés közbirtokosság által vásárolt tűzoltóautót, majd elvitték egy-egy rövid útra az érdeklődőket.

A kulturális programokra is sokan voltak kíváncsiak, előbb a Sirülő néptenceggyüttes bemutatója, majd Ballók Boróka népdalcsokra színesítette a falunapi programot, amely Deák Boglárka népdalénekes előadásával zárult. A szombati nap utcabállal és tábortűzzel ért véget.

Vasárnap délelőtt kezdetét vette a főzőverseny, hat jelentkező csapat készítette el saját receptje szerint a vasárnapi ebédet, amelyet délután, a zsűri kóstolója után a résztvevők elfogyaszthattak.

A vasárnapi áhitat után sor került a felújított székelyderzsi kúltúrotthon átadő ünnepségére, amelyet ötven éve kalákában építettek székelyderzsi mesteremberek. Az avatáson István Adrián megköszönte mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy a kúltúrotthon megszépüljön, majd Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke mondott beszédet.

Az avatót követően Dénes Attila, a János Zsigmond Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket és átadott egy emlékplakettet Terebesi Róbertnek és Terebesi Lórándnak akik 23 asztali számítógéppel bővítették a helyi iskola felszerelését.

Ezt követte az iskola diákjainak színvonalas előadása amelyet a vakació idején tanultak be, majd a székelyudvarhelyi Székely Dalegylet előadása volt megtekinthető.

A falunapokat bábszínház majd Hajós János zsonglőr és íjász látványos bemutatója zárta.

Képek: Kondrát Karola, Dénes Ede, Terebesi Lóránd, Kerestély Hunor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.