Felújítják a tűzoltószertárat, önkéntes csapatot szerveznek

5 Jan

By:

Úgy tartják, hogy falun mindenki tűzoltónak számít, ha baj van, akkor megmozdul az egész közösség. Az idősebbek talán emlékeznek még a kürt és a félrevert harang hangjára, amikor segítséget kértek egy lángoló épülethez. Székelyderzsben az 1950-es évektől kisebb megszakításokkal folyamatosan működött a helyi tűzoltóság – mondja Balok István, a helyi önkéntesek egyik mozgatója, a község alpolgármestere.

2015-ben újraalakították a Székelyderzsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, Kovács Katalin elnökletével húszfős csapat látta el a teendőket, ami leginkább az erdőt veszélyeztető tarlótüzek megfékezését jelentette. Felszerelésük még nem volt ebben az időszakban, támogatók és pályázatok útján szereztek be eszközöket a csapatnak.

– Ahogy lehetett, úgy csináltuk.

Lassan-lassan minden kialakult, az első járművünk egy személyautó volt, amit 2018-ban egy huszonnégyezer eurós tűzoltóautó követett. A Körtövés Közbirtokosság által vásárolt jármű nagyon hálás, ez kiderült az első komolyabb bevetésünkkor. Lakástűzhöz riasztottak reggel hat óra környékén, hat-hét percen belül a helyszínen voltunk, sikerült megelőzni a lakás teljes kiégését – részletezi az önkétes tűzoltó.

Idén jelentős előrelépést könyvelhetnek el a helyi tűzoltók, hamarosan elkészül a felújított tűzoltószertár, a tetőszerkezet cseréjével már állomásozhat az autó ebben a helyiségben. A közbirtokosság közel ötvenezer, az önkormányzat tizenötezer lejes támogatása által korszerű épület lehet a csapat székhelye. Ottjártunkkor a „görgős ajtó” felszerelését várták, ezután a belső munkálatokat fogják befejezni.

– Valószínűleg nem tudunk mindent elvégezni idén. A javakban való gyarapodás mellett megemlítendő, hogy idén megint újraszerveztük a csapatot, módosítottuk az egyesület alapító okiratát, tagokat toboroztunk. Géger István lett az egyesület új elnöke. Tizenöt emberre számíthatunk jelenleg baj esetén, akik bevetésen és közmunkában is megállják helyüket. Közben a saját képzésünket sem hanyagoltuk, bejártunk az udvarhelyi tűzoltósághoz, de minden önkénteseknek szervezett versenyen is megjelenünk – mondja.

Székelymuzsnában is van egy kisebb csapat,

amely tűz esetén mozgósítható. A faluban van a gyergyóremetei önkormányzattól ajándékba kapott IFA tűzoltóautó.

– Szerencsére nem kellett sok helyszínre kivonulnunk, de azért jó érzés, ha biztonságban tudhatjuk magunkat a felszerelésünk birtokában, az önkéntes csapatunk miatt. Ezt a foglalkozást nem lehetne űzni, ha nem lenne jó a társaság, ha nem lenne egy kicsit hobbi is számunkra – zárja Balok István.

Tűz esetén hívják az egységes segélyhívót (112), majd 0761–529 211-es számot!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.