Megemlékezés az 1848-1849-es forradalom hőseire

11 May

By:

A Duna televízió kérésére március 7.-én tartottuk a megemlékezést az 1848-1849 es forradalom és szabadségharc hőseire.

A megemlékezés istentisztelettel kezdődött, az imát Újvárosi Katalin lelkésznő mondta el.

A prédikációt Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész tartotta, felhívta az emberek figyelmét hogy a magyar nép mennyire erős tud lenni, ha összetart, ahogy régen, amikor egész Európa rettegte a magyarok nyílait. Utána beszélt a lelki és fizikai szabadságról, amit a márciusi ifjak akartak elérni, amiért kitört a forradalom.

[the_ad id=”1252″]

A prédikáció után Zoltáni Csaba, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd a forradalom Székelyföldi eseményeiről beszélt. A polgármester úr beszédét az egyházközség asszonykórusa követte, akik népdalokat énekeltek, Biás Ákos és Német László tárogatós kíséretével. Az ünnepi program a János Zsigmond általános iskola diákjainak és tanárainak műsorával folytatódott, akik felelevenítették az 1848 március 15.-ei budapesti eseményeket, forradalmi nótákat és szavalatokat adtak elő.

Az Istentisztelet a székely himnusz eléneklésével ért véget, utána az emberek a templom előtt gyülekeztek és lovas kísérettel felvonultak a forradalomban elesett hősők tiszteletére emelt emlékműhöz, ahol a helyi tanács, az iskola és az egyház képviselői helyezték el koszorúikat, mialatt Német László tárogatós előadását hallhattuk. Az ünnepség közebéddel zárult.

A megemlékezést megtekintheti március 14.-én (vasárnap) 11 órai kezdettel romániai idő szerint (10 órai kezdettel magyar idő szerint) a Duna televízióban.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.