Új ivóvízrendszert adtak át Székelyderzs községben – 2011

14 Jun

By:

A település szempontjából hatalmas jelentőségű beruházást, a székelyderzsi ivóvízrendszert adták át (2011) június 3-án a központi közkútnál. Az ünnepélyes eseményen a helyi lakosság mellett részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Benyovszki Lajos megyei tanácsos, Antal István parlamenti képviselő és Zoltáni Csaba polgármester.
Borboly Csaba elmondta, kemény összefogás áll az ivóvízrendszer kiépítése mögött, hiszen a munkálatok összértéke 998 000 lej, amelyet 100 százalékban a kormány által Hargita Megye Tanácsának leosztott forrásokból fedeztek.

– Székelyderzs egész Székelyföld és a teljes magyar nemzet számára kiemelkedő fontosságú turisztikai és vallási értékekkel rendelkezik, amelyek megkövetelik, hogy megfelelő infrastrukturális fejlesztéseket vigyünk véghez a településen – emelte ki a megyei tanács elnöke. Zoltáni Csaba elmondta, kiemelkedő pillanat ez a település életében, hiszen öt éve várják a víz bekötését, ugyanakkor a lakosság türelmét kérte, hiszen következő lépésként szerződést kell kötni egy üzemeltetővel, és utána következhet a tulajdonképpeni vízszolgáltatás.

A munkálatok a következőket foglalták magukban: természetes források befogása drénkiépítéssel, 350 méter fővezeték és 5160 méter elosztóvezeték lefektetése, egy 200 köbméteres vasbeton tartály elhelyezése, ugyanakkor 24 darab utcai közkút és 3 darab tűzcsap elhelyezése. A műszaki átvétel után Székelyderzs község a saját közvagyonát képező beruházást ügykezelésébe veszi, a község biztosítja a vízrendszer legális működtetését, és a lakosokkal közösen oldják meg a rendszerre való rácsatlakozást. A megyei tanács elnöke reményét fejezte ki, hogy a polgármesteri hivatal a lakosság számára elérhető áron fogja üzemeltetni a beruházást.

Az átadást követően az elöljárók ellátogattak a polgármesteri hivatalba, illetve a székelyderzsi és székelymuzsnai óvodákba, amelyekben a közelmúltban alakították ki, Hargita Megye Tanácsának támogatásával, a civilizált működésükhöz elengedhetetlen mellékhelyiségeket.

Forrás: erdely.ma

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.