Díjat nyert a derzsi szalonna

1 Dec

By:

Úgy tűnik, a székely hagyományok a román filmeseket sem hagyják közmbösen: első díjat nyert Fazakas Szabolcs filmje a SIMFEST elnevezésű, a helyi televíziók és fűggetlen alkotók számára rendezett fesztiválon, dokumentumfilm kategóriában.

A Székelyderzs éléskamrája című, 42 perces dokumentumfilm 140 produkció mellett szállt versenybe a Marosvásárhelyen megrendezett SIMFEST-en. A 2003 óta létező fesztivál a Romániában készűlt, kűlönböző televíziós műfajt képviselő alkotások egyik legszínvonalasabb seregszemléje.

– A székely ember becsületéről szól a film mondja Fazakas Szabolcs, a film alkotója. – A falu mai emberein keresztűl próbáltuk bemutatni a derzsi ősi szokást, amely szerint minden család a templom bástyájában őrzi szalonnáját. Ez a szokás csak úgy maradhatott fenn, hogy a székelyek egymás javait tiszteletben tartották. Csak annak lehet itt szege, aki becsületes. A film a derzsi emberek nyitottságának köszönhetően derűs, családias hangulatú, emellett – ahogy Szabolcs mondja – pörgős, vagyis a fiatalok számára is érdekes. A színromán zsűri kiváltképpen az operatőri munkát értékelte, csupán egyetlen hiányosságot rótt fel a szerzőknek: a bemutató után nem kóstolhatják meg a derzsi szalonnát. Szabolcs ígéretet tett a zsűri elnökének, hogy a november 6–8. között Temesváron megrendezendő Dokumfesten egy tábla szalonnával és házikenyérrel jelennek meg. A filmet az ASCN (román kulturális minisztérium) és a Szülőföld Alap támogatta.

A dokumentumfilmből egy kis ízelítő itt: Székelyderzs éléskamrája

[the_ad id=”1252″]

Forás: Udvarhelyi Híradó

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.