Számadás a 2013-as esztendőről

28 Jan

By:

Ismét lezárul egy időszak életünkben, hisz ez az élet rendje. Minden kezdetnek vége lesz egyszer, és minden végzettel egy új jelenség kezdődik el. Kis közösségünkben is ennek tükrében zárul le a 2013-as esztendő. Rengeteg esemény történt az elmúlt időszakban, amelynek örömeiben, bánataiban együtt osztoztunk. Ez az emberi sors, a közösségi élet velejárója, amikor nap, mint nap szembe kell nézni a tényekkel, embertársainkkal, és nem hátrálni meg soha. Vannak olyan helyzetek, amelyekkel nem lehet azonosulni, vagy lehetetlen felvállalni erkölcsileg, ezeket el kell kerülni, és továbbállni.

Az idei év is hozott mindenfélét, de összesítve az elmúlt hónapok eseményeit elmondhatjuk, hogy eredményes évet zárunk. Ilyenkor erősödik meg az ember a hitében, és arra gondol, hogy érdemes volt a küzdelem. Az elért eredmények, és a biztató szavak erőt adnak, amellyel le lehet küzdeni az akadályokat. A küzdelmes kihívások évről évre edzettebbé teszik az embert, hogy küldetését elvégezhesse.

Áttekintve az esztendőt, lehetne rangsorolni is az eredményeket, de talán nem is ez a megfelelő kijelentés, hiszen a maga nemében, a maga önállóságában minden fontos, és egyenként hasznos közösségünk számára. Beruházásainkat tekintve fontos jelleggel bír, hogy a 2010- ben elkezdett ravatalozók megépítése a végéhez érkezett mindkét településen. A székelyderzsi épület, már célszerűen ellátja feladatát, és a székelymuzsnai is az utolsó építési szakaszban van. Ezúton szeretném megköszönni fő támogatónknak, Hargita Megye Tanácsának közreműködését, amelynek segítségével Székelyderzs, és Székelymuzsna település is egy középülettel gazdagodhatott az elmúlt időszakban. Emellett, fontos kiemelnem Máté Zoltán úr, és a Körtövés Közbirtokosság segítségét, amely révén támogatásukat adták. Köszönet támogatásukért.

beszamolo-2013-01Székelyderzsben megépült a községi sportpálya öltözője. A pályán füvesítésre is sor került a nyár folyamán, amelynek elvetését a Székelyderzsi Sportegyesület önkéntesei végezték el Bodó Géza agrármérnök vezénylésével. A pályaépítés kezdeteitől hármas összefogás zajlik a területen: Polgármesteri Hivatal, Székelyderzsi Sportegyesület, valamint a Körtövés közbirtokosság. Legutóbbi nemrégen támfallal támogatta az építést, amelyet az önkéntesek szereltek fel. Korábban a Pro Derzs Ifjúsági Alapítvány is nevét adta az eszközbeszerzéshez. A nyár folyamán teljesen felújítódott három gyalogos átkelő a Veres híd, Bódi martja, és Felszeg szakaszokon, amelyeknek korlátai, más hidak korlátaival együtt lefestődtek.

Székelymuzsnai területen sikerült új hidat építeni, amely a Ramocsa nevű határrészhez vezet. Ezzel is egy régi gond oldódott meg, hiszen a híd szerkezete veszélyes állapotban volt, anyaga már el volt korhadva. Most már az új híd újabb évekre fedezi a biztonságos átkelést a gazdálkodók számára. Szintén az idei év nagy eredményei közé sorolható a székelymuzsnai Művelődési Ház padlócsempézése, és 20 darab asztal beszerzése. Mindkét tényező fontos jelleggel bír, mivel a régi padló már korhadt volt, és a régi asztalok is leszolgálták idejüket. A padlócsempézést követően új járdaszakasz épült a Kultúrház utcájában.

A nyár folyamán kövezésre került sor Középlábban, mely őszre gréderezéssel, hengereléssel, és sáncásással folytatódott. Az összetett munkálatok révén sikerült zökkenőmentessé, és járhatóvá tenni az említett útszakaszt. Az útszakaszt elhagyó sáncvonal teljesen összekötődött a Nagy patakkal. A székelymuzsnai ivóvíztartálynál Hargita Megye Tanácsa egy klórozó berendezést szerelt fel, amely mellé a Polgármesteri Hivatal egy napenergiás áramfejlesztőt rendelt.

A tavasszal leadott 322 L Leader pályázat pozitív elbírálást kapott, amelyre alá is írtuk a támogatási szerződést Gyulafehérváron. A pályázat tartalmazza egy kis kotrógép beszerzését, és egy topográfusi mérőműszer vásárlását 50600 euró plusz áfa értékben. Ehhez az összeget kell megelőlegezni, mert utólag történik az elszámolás.

Az év folyamán a Polgármesteri Hivatal támogatta a Székelyderzsi Sportegyesületet, a Székelymuzsnai Falugondnokságot, a Caritas szervezet helyi tevékenységét, mindkét település falunapját, gyerekprogramokat, a székelyderzsi Unitárius Egyházközséget, pályázatot adott le Hargita Megye Tanácsához a székelymuzsnai Unitárius Egyházközség, és a székelymuzsnai Református Egyházközség támogatására.

kalaka-derzsPályázatot adtunk le Hargita Megye Tanácsához a tanintézményeket segítő Kaláka programra, amelynek keretén belül 6900 lejt nyertünk, ehhez társult a lakosság anyagi támogatása mindkét településen, majd a tényleges kaláka program. E program keretén belül kerül felújításra a székelymuzsnai I-IV osztály tanterme, ahol a szakmunkát kell kifizetni. Székelyderzsen egy kút ásódott, ennek bekötése a János Zsigmond általános iskolához, valamint a Művelődési Ház mellett felfedezett régi kút kitakarítása, és bekötése az épület rendszerére, amely által az óvoda vizel látása minden nap biztosítva lesz. Ezúton szeretnénk megköszönni mindnyájuk felajánlását, illetve Kovács B Domokos, és Géger Lóránt szakmunkáját.

Diplomáciai kapcsolataink révén részt vettünk a februári Drávamenti Böllérvesrsenyen Darányban, ahol Székelyderzs csapata az első, és Székelymuzsna csapata a harmadik díjat nyerte meg a 15 csapat közül. Nyáron Tiszaderzsre látogattunk, amelyet ősszel ők viszonoztak, elhozva Fodor Gusztáv helyi református lelkipásztor játékadományát.

Tárgyalásaink révén egy derzsi érzelmű vállalkozó kis varrodát nyitott Székelyderzsben. Településeink képviselve voltak a márciusi marosvásárhelyi, és az októberi háromszéki autonómia tüntetéseken. A székelyderzsi falunapok keretén belül régi utca névtáblák helyeződtek ki.

Közbenjárásunkra sikerült tervezőt vinni Hargita Megye Tanácsa kérésére a 133-as megyei út újratervezésére, amelynek eredményeként megköveződött 3,3 km szakasz Székelyderzs, és a székelymuzsnai útkereszteződés között. Az aszfaltozási munkálatok tavaszra maradtak.

A Körtövés Közbirtokosság megkövezte Székelyderzs település mellékutcáit.

A Székelymuzsnai Baptista közösség új imaházat épített Székelymuzsnán önerőből.

Zoltáni Csaba – Székelyderzs község polgármestere – 2013 december

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.